Behandelingen

Wortelpuntbehandeling

Een wortelpuntbehandeling is een procedure die wordt uitgevoerd wanneer een wortelkanaalbehandeling van de tandarts niet succesvol is geweest. Tijdens een wortelpuntbehandeling wordt het ontstoken weefsel rond de wortelpunt van de tand of kies en ook een klein deel van de wortelpunt zelf verwijderd. Vervolgens wordt het wortelkanaal gereinigd, gevuld en afgesloten om verdere infectie te voorkomen.

Of bel ons op: 033 200 34 34
Ma t/m vr 8:15 tot 16:30 uur

Of bel ons op: 033 200 34 34
Ma t/m vr 8:15 tot 16:30 uur

  • Ervaren specialisten

  • Korte wachttijden

  • Verzekerde zorg

  • Geen eigen bijdrage

Informatie

De behandeling

U krijgt een verdoving die vergelijkbaar is met die van de tandarts. Vertel het ons als u angstig bent, dan kunnen we hier rekening mee houden. We dekken u toe met steriele doeken, zodat we zo schoon mogelijk kunnen werken. Nadat de verdoving in ingewerkt wordt het tandvlees ter plaatse losgemaakt om toegang te krijgen tot de wortelpunt van de aangetaste tand of kies. Het ontstoken weefsel rond de wortelpunt wordt zorgvuldig verwijderd. Dit omvat vaak het wegnemen van een klein deel van de wortelpunt zelf. Na het verwijderen van het ontstoken weefsel en wortelpunt wordt het wortelkanaal grondig gereinigd en vervolgens gevuld met een vullingsmateriaal. De wond wordt gehecht met materiaal dat na 2 à 3 weken vanzelf oplost. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Na de behandeling wordt er meestal een gaasje in uw mond geplaatst om het bloeden te stoppen. U moet minimaal 30 min op het gaasje dichtbijten. Na de behandeling wordt er een controle röntgenfoto gemaakt. Na 6 maanden wordt de röntgenfoto herhaald om te kunnen beoordelen of de ontsteking is verdwenen en de behandeling succesvol is geweest.

De meest gestelde vragen

Een wortelpuntbehandeling is een procedure die wordt uitgevoerd wanneer een wortelkanaalbehandeling van de tandarts niet succesvol is geweest. Tijdens een wortelpuntbehandeling wordt het ontstoken weefsel rond de wortelpunt van de tand of kies en ook een klein deel van de wortelpunt zelf verwijderd. Vervolgens wordt het wortelkanaal gereinigd, gevuld en afgesloten om verdere infectie te voorkomen. Een wortelpuntbehandeling is noodzakelijk om de ontsteking te behandelen, pijn te verlichten en de tand te behouden. Zonder behandeling kan de ontsteking zich verspreiden naar het omliggende weefsel, wat kan leiden tot ernstige complicaties, zoals een abces, botverlies en zelfs het verlies van de tand.

Een wortelpuntbehandeling zou over het algemeen geen pijn moeten doen. Door het gebruik van plaatselijke verdoving voel je doorgaans geen pijn tijdens de procedure.

Een wortelpuntbehandeling valt onder het basispakket van uw zorgverzekering (zie ‘vergoedingen’).

Het herstel na een wortelpuntbehandeling kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de ingreep, de algehele gezondheid en naleving van nazorginstructies. In de dagen direct na de behandeling kan de patiënt nog wat gevoeligheid ervaren rond de behandelde tand of kies. Volledig herstel kan enkele weken duren.

Over het algemeen is het doel van een wortelpuntbehandeling om de tand of kies te behouden en zijn functie te herstellen. Met goede nazorg en regelmatige controle afspraken bij de tandarts, kunnen veel tanden en kiezen jarenlang na een wortelpuntbehandeling meegaan. In sommige gevallen kan een kroon of ander restauratief werk nodig zijn om de tand te versterken en te beschermen, wat de levensduur kan verlengen.

Een wortelpuntbehandeling is over het algemeen een veilige procedure, maar zoals bij elke medische ingreep zijn er enkele risico’s en complicaties waarmee rekening moet worden gehouden. Enkele risico’s en complicaties zijn:

Infectie: hoewel de bedoeling van de wortelpuntbehandeling is een infectie te behandelen, kan er is sommige gevallen een nieuwe infectie optreden, vooral als de tand of kies al ernstig is geïnfecteerd.

Pijn of ongemak: sommige patiënten kunnen na de behandeling last hebben van aanhoudende pijn of ongemak rond de behandelde tand of kies. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder ontsteking of zenuwirritatie.

Schade aan omliggende structuren: tijdens de wortelpuntbehandeling kan er in zeldzame gevallen schade optreden aan omliggende structuren zoals naburige tanden, kaakbot of zenuwen.

Verlies van tand of kies: in sommige gevallen is de behandeling niet succesvol en kan de tand of kies niet worden behouden. Een extractie is dan noodzakelijk.

Stappenplan

Wortelpuntbehandeling

Voorbereiding

U heeft een afspraak bij de Eijkman Kliniek voor een wortelpuntbehandeling. Bij de afspraak neemt u uw verwijsbrief, uw legitimatie en indien van toepassing een overzicht van de medicijnen die u gebruikt mee. U heeft thuis ook al een medische vragenlijst ingevuld.

Behandelplan

We maken in overleg met u (meestal) eerst een röntgenfoto en een behandelplan. De kaakchirurg legt u uit wat er tijdens de behandeling gaat gebeuren. Vaak kunnen we direct behandelen. Soms is het nodig om hiervoor een nieuwe afspraak te maken. De kaakchirurg bespreekt dit met u.

Behandeling

De kaakchirurgen van de Eijkman Kliniek hebben de kennis en ervaring om de behandeling op een veilige, snelle en pijnloze manier voor u uit te voeren. Een uitgebreide beschrijving van de behandeling vindt u hierboven.

Nazorg

Wanneer het nodig is krijgt u een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel of eventueel andere medicatie. Na 6 maanden zien we u terug voor controle. We maken dan een röntgenfoto om te kunnen beoordelen of de ontsteking is verdwenen en of de behandeling succesvol is geweest.

Wilt u meer weten over de nazorg?

swooshswirl

Wortelpuntbehandeling

Neem contact op of plan direct een afspraak

Heeft u nog vragen over een wortelpunt behandeling? Neem gerust contact met ons op, we staan u graag persoonlijk te woord.

Neem contact op met uw kaakchirurg als:

  • Bij een nabloeding die niet reageert op 30 min stevig dichtbijten op een gaasje, stoffen zakdoek of theedoek.
  • Bij toename van zwelling en/of slikklachten na 3 dagen.
  • Bij koorts boven de 39 graden.
  • Bij een blijvend verdoofd gevoel van kin, lip en/of tong

Voor meer informatie zie brochure ‘nazorg van een kaakchirurgische behandeling’ 

Of bel ons op: 033 200 34 34
Ma t/m vr 8:15 tot 16:30 uur