Behandelingen

Vrijleggen van tanden of kiezen

Het kan zijn dat een tand of kies niet goed doorbreekt en dat hier wat hulp van de kaakchirurg voor nodig is. Het betreft meestal een van de hoektanden in de bovenkaak. In de meeste gevallen verwijst de orthodontist u of uw kind hiervoor door.

Of bel ons op: 033 200 34 34
Ma t/m vr 8:15 tot 16:30 uur

  • Ervaren specialisten

  • Korte wachttijden

  • Verzekerde zorg

  • Geen eigen bijdrage

Informatie

De behandeling

U krijgt een verdoving die vergelijkbaar is met die van de tandarts. Vertel het ons als u angstig bent, dan kunnen we hier rekening mee houden. We dekken u toe met steriele doeken, zodat we zo schoon mogelijk kunnen werken. Nadat de verdoving is ingewerkt wordt de tand of kies vrijgelegd. Tijdens de behandeling kunt u geluidjes horen, maar het doet geen pijn. Meestal wordt er een gouden kettinkje (goldchain) met speciale lijm (composiet) aan de tand of kies geplakt. Het andere uiteinde van het kettinkje wordt vervolgens met een ijzerdraadje of hechting aan de beugel bevestigd. De wond wordt gehecht met materiaal dat na 2 tot 3 weken vanzelf oplost. Soms wordt een wondverband aangebracht. Het wondverband bestaat uit een soort kauwgom wat kan blijven zitten tot aan de afspraak met de orthodontist. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Na de behandeling wordt er een gaasje in uw mond geplaatst om het bloeden te stoppen. U moet minimaal 30 min op het gaasje dichtbijten.

De meest gestelde vragen

Het kan zijn dat een tand of kies niet goed doorbreekt. De tand of kies kan dan worden vrijgelegd. Een kettinkje (goldchain) kan vervolgens aan de tand of kies worden geplakt. Door gecontroleerd aan het kettinkje te trekken (door orthodontist) kan de tand of kies netjes in de tandenrij worden geplaatst.

Het vrijleggen van een tand of kies kan voor sommige mensen ongemakkelijk zijn, maar zou over het algemeen geen pijn moeten doen tijdens de ingreep zelf. Door het gebruik van plaatselijke verdoving voel je doorgaans geen pijn tijdens de procedure.

Het vrijleggen van uw tand of kies valt onder het basispakket van uw zorgverzekering (zie ‘vergoedingen’).
Het vrijleggen van een tand of kies valt onder het basispakket van uw zorgverzekering (zie ‘vergoedingen’).

Het vrijleggen van een tand of kies is over het algemeen een veilige procedure, maar zoals bij elke medische ingreep zijn er enkele risico’s en complicaties waarmee rekening moet worden gehouden. Enkele risico’s en complicaties zijn:

Infectie: Na de ingreep kan een infectie ontstaan. Dit kan leiden tot pijn, zwelling, roodheid en mogelijk koorts.

Bloeding: Bloeding is een normaal onderdeel van het genezingsproces, maar in sommige gevallen kan het bloeden aanhouden of verergeren. U wordt dan geadviseerd om stevig op een gaasje te bijten om het bloeden te stoppen.

Zwelling: Zwelling van het gezicht en de wang kan voorkomen na het vrijleggen van een tand of kies. Dit kan enkele dagen aanhouden. Het toepassen van ijs gedurende de eerste 24uur na de ingreep kan helpen om de zwelling te verminderen.

Beschadiging van omliggende structuren: Tijdens het vrijleggen van een tand of kies bestaat er een risico op beschadiging van omliggende structuren zoals aangrenzende tanden, het tandvlees, kaakbot of zenuwen. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid of andere complicaties die mogelijk verdere behandeling vereisen

Loskomen van het kettinkje: In sommige gevallen kan het kettinkje (goldchain) loskomen van de tand of kies. Het kettinkje zal dan opnieuw moeten worden vastgeplakt.

Niet doorbreken van tand of kies: Het kan voorkomen dat de tand of kies niet doorbreekt, ondanks gecontroleerde trek aan het kettinkje (goldchain). De orthodontist en/of kaakchirurg zal overige behandelopties met u bespreken.

Het herstel na het vrijleggen van een tand of kies kan variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de ingreep, de algehele gezondheid en naleving van nazorginstructies. In de eerste dagen kan er sprake zijn van zwelling en milde tot matige pijn, die geleidelijk zal afnemen. Meestal is er na een week een aanzienlijke verbetering in termen van zwelling en pijn. Volledig herstel kan enkele weken duren.

Stappenplan

Vrijleggen van tanden of kiezen

Voorbereiding

U heeft een afspraak bij de Eijkman Kliniek voor het verwijderen van een tand, (verstands)kies of wortelrest. Bij de afspraak neemt u uw verwijsbrief, uw legitimatie en indien van toepassing een overzicht van welke medicijnen u gebruikt mee. U heeft thuis ook al een medische vragenlijst ingevuld.

Behandelplan

We maken in overleg met u (meestal) eerst een röntgenfoto. Vaak is het nodig om ook een 3D scan (Cone Beam CT) te maken. De kaakchirurg legt u uit wat er tijdens de behandeling gaat gebeuren. Soms kunnen we direct behandelen. Meestal is het nodig om hiervoor een nieuwe afspraak te maken. Dit is afhankelijk van de ligging van de tand of kies. In een enkel geval kan de kaakchirurg besluiten de behandeling in narcose uit te voeren. In dat geval zal de behandeling moeten plaatsvinden in het Meander Medisch Centrum of ziekenhuis St Jansdal. De kaakchirurg bespreekt dit met u.

Behandeling

De kaakchirurgen van de Eijkman Kliniek hebben de kennis en ervaring om de behandeling op een veilige, snelle en pijnloze manier voor u uit te voeren. Een uitgebreide beschrijving van de behandeling vindt u hierboven.

Nazorg

Wanneer het nodig is krijgt u een recept mee voor pijnstillers, een mondspoelmiddel of eventueel andere medicatie. Het is raadzaam om binnen twee weken na de behandeling een afspraak bij de orthodontist in te plannen.

Wilt u meer weten over de nazorg?

swooshswirl

Vrijleggen tanden en kiezen

Neem contact op of plan direct een afspraak

Heeft u nog vragen over het vrijleggen van tanden en kiezen? Neem gerust contact met ons op, we staan u graag persoonlijk te woord.

Neem contact op met uw kaakchirurg als:

  • Bij een nabloeding die niet reageert op 30 min stevig dichtbijten op een gaasje, stoffen zakdoek of theedoek.
  • Bij toename van zwelling en/of slikklachten na 3 dagen.
  • Bij koorts boven de 39 graden.
  • Bij een blijvend verdoofd gevoel van kin, lip en/of tong

Voor meer informatie zie brochure ‘nazorg van een kaakchirurgische behandeling’ 

Of bel ons op: 033 200 34 34
Ma t/m vr 8:15 tot 16:30 uur